Godt at vide som pårørende
Når du er pårørende, kan du opleve at stå overfor mange nye udfordringer. På denne side samler vi viden under forskellige temaer, der er særligt relevante for pårørende til ældre, syge og svækkede mennesker.
På Aarhus Kommunes hjemmeside finder du oplysninger og tilbud, der er rettet til dig, der er pårørende:
Hvis du har brug for at kontakte Sundhed og Omsorg, finder du relevante kontaktoplysninger her:
Du er altid velkommen til at kontakte Sundhed og Omsorgs hovednummer. På hovednummeret sidder medarbejdere klar til at vejlede dig, for eksempel omkring den rette hjælp, og hvordan I kan søge den:
Ældre Sagen har også en række tilbud om støtte og hjælp samt en fin guide til dig, som er pårørende:
Center for Pårørendesamarbejde tilbyder støttende og afklarende samtaler med pårørendevejleder Lone Bisgaard Henriksen:
På borger.dk finder du mange gode oplysninger og vejledninger. Du er også altid velkommen til at kontakte Borgerservice i Aarhus Kommune eller Center for Pårørendesamarbejdes pårørendevejleder.
Fuldmagter og værgemål
Det kan være svært at få lov til at tage over som pårørende, fordi lovgivningen skal beskytte den ældre. Derfor kan være en god ide at få lavet en fremtidsfuldmagt i tide. Den oprettes i Fremtidsfuldmagtsregisteret, og træder i kraft, når indehaveren ikke længere er habil.
Er du pårørende til en person, der ikke længere er habil, kan det være nødvendigt at søge om et værgemål. Det kan du læse mere om her: værgemål
Du kan få vejledning om blandt andet fuldmagter og værgemål ved Demenshjørnet, telefon: 87 13 40 35 eller mail: folkesundhed@mso.aarhus.dk
En anden mulighed for at sikre klarhed om sine ønsker er at oprette et behandlingstestamente, der beskriver ønsker omkring genoplivning og livsforlængende behandling. Det kan nemt oprettes på nettet via Sundhed.dk.
Hjælp til det digitale
Mange af disse aktiviteter foregår i dag digitalt. Er du over 60 år, og har du brug for hjælp til dette, kan du få personlig hjælp enten telefonisk eller hjemme hos dig selv fra Borgerservice.
Herunder finder du en række hjemmesider, som kan hjælpe dig videre. Du er også altid velkommen til at kontakte Center for Pårørendesamarbejdes pårørendevejleder.
Min demensguide er til den person, som har fået en demensdiagnose og til dig, som er pårørende til en person med demens. Her kan du blive guidet i forskellige spørgsmål, som typisk kan opstå i forbindelse med en demenssygdom. Under de enkelte spørgsmål finder du også svar på, hvordan Aarhus Kommune kan hjælpe i netop din situation:
For dig, der er pårørende til et menneske med en demensdiagnose eller tegn på demens, er der meget viden at hente på disse sider:
Demenshjørnet tilbyder blandt andet en afklarende samtale om den situation, som du befinder dig i. Du finder flere informationer og kontaktformular her:
Du kan også få rådgivning af en demenskonsulent på DokkX i Aarhus:
Alzheimerforeningen tilbyder også rådgivning til pårørende på Demenslinien:
Du finder nogle gode hæfter om livet sammen med et menneske med demens hos Nationalt Videnscenter for Demens. Her finder du blandt andet hæfter om at indrette hjemmet efter de forandrede behov, og en vejledning til hvordan du kan kommunikere med et menneske med demens. Find hæfterne hos Videnscenter for demens.
Sundhed og Omsorg har samlet en række oplysninger om praktiske forhold i forbindelse med en flytning til plejehjem på denne hjemmeside:
Du kan finde en oversigt over plejehjem i Aarhus Kommune her:
Ældre Sagen har udgivet en bog med gode råd til pårørende på plejehjem, som du kan finde her:
300 gode råd til pårørende om plejehjem
Du kan også finde mange relevante oplysninger på Ældre Sagens side om støtte og hjælp til pårørende:
Pårørende - få støtte og hjælp
Som pårørende til et menneske, der har brug for hjælp for at kunne klare hverdagen i eget hjem, kan du opleve at stå med mange nye opgaver og spørgsmål.
Du kan finde et overblik over Aarhus Kommunes tilbud om hjælp og støtte i hverdagen her:
Ældre Sagen har lavet en guide til hjemmehjælp, som du finder her:
På borger.dk finder du flere informationer om hjemmehjælp, og hvilke muligheder, der findes i den kommune, som skal levere hjælpen:
Social Sundhed
Har du kendskab til en, som har brug for støtte og følgeskab til en aftale i sundhedsvæsenet eller foreningslivet, men som ikke har pårørende eller et socialt netværk omkring sig? Så kan du kontakte Social Sundhed.
Social Sundhed er en landsdækkende NGO, som med frivillige kræfter arbejder for at skabe større social lighed i sundhed. Social Sundhed tilbyder Sundhedsbrobygning og Foreningsbrobygning.
Sundhedsbrobygning
Social Sundhed hjælper med ledsagelse til lægebesøg, tandlæge, fysioterapi, skadestue, vagtlæge, psykolog, medicinafhentning, undersøgelser og behandlinger hos speciallæge. Vi kan også hjælpe med at være tovholder på behandlingsforløb og hospitalsindlæggelse samt f.eks. hjælpe med at huske aftaler i sundhedsvæsenet.
Foreningsbrobygning
Social Sundhed hjælper med at finde den rette aktivitet samt at finde ud af det praktiske omkring indmeldelse og transport. Vi vil gerne følges i den første tid for at gøre opstarten så tryg som muligt. Vi kunne f.eks. følges til dans, svømning eller gåhold.
Kontakt Social Sundhed
Social Sundhed kan kontaktes på rådgivningstelefon på nummeret: 91 55 06 36. Her rettes alle henvendelser uanset, hvilken brobygning der ønskes eller om der er brug for sparring, råd og vejledning.
Social Sundhed har åbent mandag til fredag kl. 8.00-15.30.
Læs mere om Social Sundhed på vores hjemmeside eller følg os på instagram, Facebook og LinkedIn
Du finder Social Sundheds hjemmeside her: Hjem - Social sundhed