Grundprincipper for pårørendesamarbejde
Aarhus byråd har ønsket fælles grundprincipper for pårørendesamarbejde. Sundhed og Omsorg har sammen med Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse udviklet fem grundprincipper.
Grundprincipper for pårørendesamarbejde
1
Vores samarbejde tager udgangspunkt i borgerens
drømme, trivsel og behov
Borgerens ønsker er udgangspunkt for samarbejdet mellem borger, pårørende og medarbejdere. Samarbejdet handler om, at vi tager fælles ansvar for at skabe værdi for borgeren. De bedste løsninger skaber vi sammen – lokalt og tæt på borgeren.
2
Vores samarbejde bygger på tillid og gensidig respekt
Vi lytter til hinanden og er nysgerrige på hinandens perspektiver. Vi er åbne om det, der er svært. Vi skaber en fælles forståelse for de rammer og vilkår, som pårørendesamarbejdet udspiller sig indenfor. Vi har tillid til hinanden, og til at vores aftaler overholdes.
3
Vores samarbejde bringer de pårørendes ressourcer i spil
Vi taler om vores forventninger, roller og fordeling af ansvar. Sammen anvender vi systematisk de pårørendes viden, erfaringer og ressourcer – med respekt for de pårørendes tid og livssituation. Vi afklarer de pårørendes behov for støtte og vejledning.
4
Vores samarbejde forebygger og løser konflikter
Svære situationer, misforståelser og fejl opstår. Med en konstruktiv og respektfuld dialog bidrager vi alle til, at fejl rettes, at kritik håndteres, og at konflikter løses. I tilfælde af trusler, vold eller chikane tager ledelsen ansvar for at iværksætte de nødvendige tiltag.
5
Vores samarbejde styrker borgerens netværk og relationer
Vi støtter borgerne i at afklare og udvide deres netværk. Både med nye relationer – eksempelvis i lokalområdet, hos frivillige og i foreningslivet – og med genetableringer af gamle relationer.